Julgåva i sista minuten – donera till Wonsa

Över 100 000 sexualbrott begås varje år i vårt land.
Många drabbade är barn.

 

Står du i sista stund och vet inte vad du ska ge i julklapp?
Ge en julgåva till Wonsa, ett stöd som verkligen hjälper.

 

 julgåva

 

SWISHA VALFRITT BELOPP TILL:

123 9004821

SKICKA SMS MED 20, 50, 100, 200 ELLER 500 KR TILL 72901

Skriv: WONSA följt av valt belopp (ex WONSA100)

BETALA IN VALFRITT BELOPP PÅ:

BG 900-4821 eller PG 90 04 82-1 Tack, det behövs fler som du.

 

Ladda ned ditt gåvobevis för utskrift.


Wonsa i Nyhetsmorgon – om uppropet för bättre vård

Igår kväll publicerades en debattartikel i SvD där 100 personer från olika stödorganisationer och kliniker skriver under på att vården för de som utsatts för sexuella övergrepp är bristfällig. Wonsas Gita Rajan är en av dem som är med och skriver under.

Stort tack till Föreningen Tillsammans som tog initiativ till uppropet, och till alla andra organisationer som skrivit under.

Läs debattartikeln här

 

Gita var också med i Nyhetsmorgon i TV4 idag och pratade om detta, tillsammans med Sofie Fermelin från Patientföreningen Medusa.

Här finns inslaget att se

 


Kommunikatör sökes

Wonsa söker just nu en kommunikatör som kan hjälpa oss med sociala medier och hemsida!
 
Uppdraget innebär att kontinuerligt ta fram, publicera och följa upp content i de sociala medier Wonsa använder sig av (Facebook, Instagram och till viss del Linkedin) samt på hemsidan.
Uppdraget är på volontär basis, dvs obetalt. Omfattningen är varierande mellan ca 2-8 timmar i veckan.

Vi ser gärna att du har erfarenhet av ämnet sexuella övergrepp och dess konsekvenser för den som utsatts, antingen att du själv eller någon nära anhörig varit utsatt, alternativt att du har erfarenhet av arbete med patientgruppen.
Vi ser också att du har erfarenhet av publicering i sociala medier samt WordPress. Har du relevant utbildning eller erfarenhet av arbete inom kommunikation eller liknande är det en merit.
 

Maila ansökan eller frågor till sofie@wonsa.org


Hjälp oss att hjälpa de utsatta

Skriv under så att vi kan fortsätta hjälpa de som utsatts för sexuella övergrepp;
https://www.skrivunder.com/offentlig_finansiering_at_wonsa_-_world_of_no_sexual_abus

 

Sedan #metoo-upproret under hösten 2017 har remisserna rasat in och vi har nu 2 års väntetid till behandling på mottagningen. På grund av detta har vi behövt införa ett patientstopp och vi vädjar nu till politikerna – offentligt finansierad traumabehandling behövs!

Den här filmen handlar inte om en specifik person utan är baserad på statistik över alla våra patienter. Statistiskt är det här den vanligaste uppväxten hos dem.

 

 

37% av våra patienter var under 5 år när det första övergreppet skedde. 28% var mellan 6 och 10 år.

Den genomsnittliga tiden för hur länge övergreppen pågått är 7,6 år.
Det har i genomsnitt gått 11,5 år innan man vågat berätta för någon över huvud taget.

De flesta lider av depression och posttraumatiskt stressyndrom.
Kroniska smärtsjukdomar, ätstörningar och missbruk är också vanligt.

30% av våra patienter har försökt ta livet av sig innan de fyllt 18 år, några gjorde sitt första försök i väldigt låg ålder, när man inte ens ska veta vad självmord är för något.

80% av våra patienter har sökt hjälp för sina symptom innan de sökte till Wonsa. 70% upplevde att de inte fick hjälp när de hade berättat vad de varit utsatta för.

 

Skriv under om du håller med om att det bör finnas offentlig behandling för de som utsatts för sexuellt våld, hjälp oss att hjälpa de utsatta!


Patientföreningen Medusa – för sexuellt utsatta

Nu finns en patientförening för de som varit sexuellt utsatta – Patientföreningen Medusa!

Föreningen kommer att bedriva lobbyverksamhet för att förbättra vården för de som utsatts för sexuella övergrepp, något som vi vet behövs, inte minst nu när vi på Wonsa tvingats till patientstopp.

Wonsas Gita Rajan, som är grundare och ledamot i Patientföreningen Medusa, kommer att vara med i Nyhetsmorgon i TV4 imorgon mellan 7.30-8.00 och prata om varför den behövs.

Är du över 15 år och har varit utsatt för sexuella övergrepp någon gång i livet kan du bli medlem och hjälpa till att påvisa vårdbehovet!
Om du inte har varit utsatt, men ändå vill visa att du stödjer verksamheten kan du bli stödmedlem.

Läs mer på patientforeningenmedusa.com


Ny mejl för att ställa sig i kö för behandling

Vi har på grund av bristande resurser över två års väntetid till behandling och vi kan tyvärr inte ta in nya patienter. Vi vet att det är nästan omöjligt att få specialiserad vård efter sexuella övergrepp, och vi tycker att det är fel. Vi uppmanar därför alla som behöver vård att fylla i länken (om du inte redan gjort det, fyll inte i flera gånger!)

Till formuläret
 

Om du trots de långa väntetiderna vill ställa dig i kö för behandling, så välkomnar vi dig att mejla vantelista@wonsa.org.
Vi kallar alla i turodning så fort vi kan ta in nya patienter. Vi kan inte göra individuella prioriteringar på väntelistan, utan din kötid börjar från det datum då du har skickat ditt mejl. Ibland får vi riktade medel för barn och unga.  Då prioriteras de, så skriv gärna om du eller den du köar för, är under 18 år.
Du kommer få ett autosvar med mer information – kolla skräppost om det inte dyker upp i inkorgen!
 

Vi kommer tyvärr inte ha möjlighet att svara på frågor om väntelistans kötider via mejl. Alla som mejlar till väntelistan får Wonsas informationsbrev som kommer några gånger per år. Information om kötider på väntelistan kommer också ges via hemsidan och sociala medier. Om du inte vill få Wonsas informationsbrev så avanmäl dig enligt den information som finns om avanmälan i varje informationsbrev. 

 
Team Wonsa


Patientstopp – fyll i formuläret för att visa behovet av behandling

För närvarande har vi 2 års väntetid till behandling på mottagningen och remisserna blir bara fler. Vi måste tyvärr införa ett patientstopp, för vi kan inte ta emot alla nya patienter.
Vi har tagit fram ett formulär som du som behöver vård kan fylla i, mer om det och länk till formuläret finns längst ned.

Vi har ett nyhetsbrev som inte är så officiellt ännu, möjlighet att anmäla sig till det kommer dyka upp på hemsidan. Där kommer man få info om mottagningen, patientutbildningar och föreläsningar för patienter och anhöriga, psykoeduation mm.
Vet du med dig redan nu att du vill ha nyhetsbrevet kan du maila till sofie@wonsa.org, skriv ”Anmälan nyhetsbrev” i ämnesraden, så hamnar du i vår maillista!

 

Behandlingsstudien fortsätter som innan, så det är bara dit vi kan ta in nya patienter. Läs om behandlingsstudien.

 

 

Vi vet att det är svårt att hitta landstingsfinansierad specialistvård för psykologiska konsekvenser efter sexuella övergrepp – det vi kallar för SEVISS – Sexual Violence Survivor Syndrome. För att hjälpa oss att påvisa behovet av landstingsfinansierad sjukvård för patientgruppen ber vi dig som behöver hjälp att följa länken och fylla i frågorna i formuläret.

Till formuläret

 


Wonsa samarbetar med Handelsavdelningen Bohus

Handelsavdelningen Bohus säljer kontorsmaterial till svenskt näringsliv och ger en del av omsättningen i bidrag till ideella organisationer. Vi har inlett ett samarbete med dem och under utvalda kampanjperioder kommer de att sälja kontorsprodukter till förmån för Wonsa. Vi är så tacksamma för detta!

Den första kampanjperioden för Wonsa kommer att vara 8/8-24/8.

 

”Handelsavdelningen Bohus AB är ett väl etablerat företag och vi har vårt kontor i Uddevalla. Vi har specialiserat oss på försäljning av kontorsmaterial till svenskt näringsliv och all vår försäljning ger bidrag till ideella organisationer. Vi stödjer idag fem organisationer som vi har långsiktiga samarbeten med och vi hjälper till med att sprida information om deras viktiga verksamhet, till företag runt om i landet.”

Kontakta Handelsavdelningen Bohus om ni är intresserade!


Information om remisshanteringen

Meddelande till inremitterande vårdgivare:

På grund av sjukdom ligger vi tyvärr lite efter med remissbekräftelser just nu.
Vi arbetar på att vara i kapp med remisshanteringen igen under september månad!


”Brister i traumavård för våldtäktsoffer”

Vi är många organisationer som gått ihop och skrivit en artikel i ETC om hur britsfällig vår traumavård för våldtäktsoffer är i Sverige.

”Mottagningar som Kris- och traumacentrum, Mikamottagningen i Stockholm och Ericastiftelsen har tidigare kunnat erbjuda gruppen traumabehandling, men samtliga har nu fått avtal som omöjliggör detta. Wonsa – World of no sexual abuse är en specialistklinik som erbjuder vård och behandling av psykologiska skador efter våldtäkt och sexuella övergrepp. Dessvärre har de i dagsläget minimala resurser vilket gör att arbetet utförs ideellt vilket orsakar enorma väntetider. I dag är kötiden över ett år.”

Artikeln har vi skrivit tillsammans med Stockholms Tjejjour, Föreningen tillsammans, Kris- och Traumacentrum, Asta-mottagningen, Mika-mottagningen i Göteborg, Ericastiftelsen, Unizon, ROKS, Sveriges Kvinnolobby och Åsa Kastbom (Överläkare Psykiatriska Kliniken, Barnskyddsteamet, Universitetssjukhuset i Linköping).

”När stödsökande vänder sig till psykiatrin eller till primärvården, som landstinget menar har kompetens om sexuellt trauma, vittnar målgruppen ofta om bristfälligt och kränkande bemötande och avsaknad av kompetens och traumabehandling. Detta är allvarligt då vi vet att bemötande är avgörande för att våga prata om sin utsatthet. Befinner du dig i prostitution, utsätts för sexuella övergrepp och våld eller har ett sexuellt självskadebeteende är tröskeln gentemot både privata nätverk liksom myndigheter och institutioner mycket hög. Utan rätt bemötande och stöd är risken för långvarig psykisk och fysisk ohälsa med fortsatt utsatthet stor.”

Läs hela artikeln här.