Till vår behandlingsstudie söker vi nu dig som varit utsatt för singelvåldtäkt

behandlingsstudie

Vanliga frågor och svar om behandlingsstudien med modifierad exponering efter våldtäkt

Vem kan delta?
Personer som är 15 år eller äldre som har utsatts för en enskild våldtäkt eller ett liknande trauma, för max fem år sedan kan delta.

Kan jag vara med även om jag har utsatts för flera olika sexuella övergrepp?
Nej, det kan du tyvärr inte. Har du utsatts för mer än ett sexuellt trauma, så är sannolikheten stor att du behöver mer hjälp än vad som ingår i studien, och därför kan du då inte vara med i studien. Du är då istället välkommen till Wonsas vanliga mottagning, som du når via mejlen: mottagningen@wonsa.org

Finns det något annat som kan göra att jag inte får delta i studien?
Ja, om du har ett pågående missbruk eller en pågående psykos så kan du inte delta. Du kan inte heller delta om du inte kan prata och förstå svenska flytande.

Hur gör jag för att delta i studien?
Mejla studie@wonsa.org, så kontaktar vi dig.

Spelar det någon roll var jag bor?
Nej, du kan delta i studien oavsett var i landet du bor, men du behöver komma till Stockholm vid ett tillfälle. Du får då ersättning för resekostnaden.

Kostar det något att vara med i studien?
Nej, det kostar ingenting att vara med i studien.

Hur går studien till?
Studien bygger på att vi utvärderar dina symtom före och efter den behandling som ingår i studien. I praktiken betyder det att du får en länk till din mejl, som du fyller i innan din behandling. Några veckor efter din behandling får du en ny länk, och efter 6 månader fyller du i den sista länken.

Behandlingen är en modifierad exponeringsbehandling som kallas för Lifespan Integration. Behandlingen går ut på att förankra den skrämmande händelsen i en kronologisk tidsordning i din livsberättelse, så att din hjärna och kropp fullt ut förstår att händelsen är avslutad.

Behandlingen görs av terapeuter med särskild kunskap om trauma och sexuella övergrepp.

Inom ramen för studien ingår ett behandlingstillfälle på ca 2 timmar. Om du skulle behöva mer hjälp efter det, så finns det möjlighet till fler behandlingar genom vår mottagning.

Innan du gör din behandling så kommer du träffa en läkare som du kan ställa frågor till. Om du har långt att resa, så ser vi till att du får träffa läkaren samma dag som du har din behandling.

 

Så här beskriver en patient den behandling som används i studien:

”Jag fick behandling med Lifespan Integration. En metod jag aldrig hört talats om tidigare och som jag i ärlighetens namn var rätt skeptisk till. Alla mina tidigare försök till hjälp hade inte fungerat och jag var livrädd för att det här skulle vara samma sak. Att det var något fel på mig som inte kunde må bättre. Jag hade endast berättat om vad som faktiskt hände vid våldtäkten en gång tidigare och det var något jag försökte undvika att ens närma mig då det framkallade såna extrema känslor av obehag hos mig.

För mig var Lifespan Integration en väldigt skonsam metod(…) Endast vid ett tillfälle var jag tvungen att själv berätta om händelsen som skadat mig och där fann jag stor tröst och trygghet hos min terapeut som hjälpte mig att inte fastna i de känslor som det framkallade.

Idag sover jag om nätterna och mina mardrömmar har minskat avsevärt. Jag får väldigt sällan flashbacks från ingenstans. Jag har fortfarande kvar rädslan att somna om nätterna men den avtar successivt med varje natt utan uppvaknanden och mardrömmar.”