För anhöriga

Det finns fler i din situation

Runt varje utsatt person står ofta ett flertal nära. Trots det är det sällan anhöriga eller vänner vågar tala om det som hänt. Många känner sig ensamma. Ändå talar statistiken för det motsatta. Om det anmäls runt 17 000 sexualbrott  i Sverige varje år så betyder det att det finns minst dubbelt så många anhöriga. Och säkert ännu fler med tanke på det stora mörkertalet. Det finns fler som är i din situation.

Vanmakt, ilska och sorg

För anhöriga och vänner är det ofta svårt att stå bredvid och se hur den utsatta kämpar med vardagen och med det som har hänt. Vanmakt, ilska, sorg och skuld är vanliga känslor för många anhöriga. I många fall är förövaren dessutom någon som man som anhörig känner väl. Många förövare är också en pappa, morfar, bror, make eller vän. Att träffa andra i samma situation kan ge kunskap, styrka och hopp – till hjälp både för dig själv och för din anhöriga. Hör av dig om du vill komma i kontakt med andra anhöriga.

Hjälp du kan få

Alla anhöriga till utsatta är välkomna till vår läkarmottagning. På mottagningen kan du få hjälp med fysiska symtom, mediciner, intyg eller utlåtanden som ibland kan behövas. Du behöver ingen remiss, och alla läkarbesök hos oss kostar 200 kronor.

Om du själv är förövare finns det hjälp att få via Preventell. Genom att ta dig själv på allvar och söka hjälp för beteenden som skadar andra, deltar du i arbetet för en värld utan sexuella övergrepp. Du hittar mer information om Preventell här (öppnas i ny flik)

Hjälp du kan ge

Genom att öka din egen kunskap blir du ett bättre stöd för din anhöriga. Din erfarenhet kan också hjälpa andra anhöriga. Om du vill vara med och hjälpa andra utsatta eller anhöriga får du gärna kontakta oss via e-post info@wonsa.org. Du behövs.