WONSAs Gita Rajan Svensk Vårdhjälte 2019!

Skärmavbild 2019-12-17 kl. 15.25.49

Gita Rajan, verksamhetschef och grundare av WONSA är Årets Vårdhjälte på Aftonbladets gala Svenska Hjältar.

Den känslosamma och stjärnspäckade galan äger rum på Cirkus i Stockholm och sänds på Viaplay, TV3, Viafree och Aftonbladet.se den 18 december kl 20.00.

Se inslag från Aftonbladet TV 17 december  här.

Från Aftonbladet 17 december:

”Viktigt för våra patienter”

Nu hyllas Gita Rajan för sina insatser. Den 18 december utses hon till ”Årets vårdhjälte” på Svenska hjältars tv-sända gala på cirkus.

– Det är jätteroligt. Det känns även jätteviktigt för alla våra patienter. Att svenska folket faktiskt tycker att de har rätt till hjälp. Det är stort, säger Gita.

Hon bestämde sig i början för att hon skulle lägga femton år av arbete på att starta upp sin vision Wonsa.

– Jag tror att det tar den tiden innan det har satt sig och blir en förändring. Jag hoppas jag kan inspirera andra att våga tro på vad de känner och vad de kan. Det är det viktigaste jag kan ge mina barn – att de har kontroll över vad de väljer att göra och att de kan göra skillnad, säger Gita.

 

 

Ur Aftonbladets artikel om Gita (läs hela inslaget här);

På väggen på kliniken i Gamla stan i Stockholm hänger ett foto på Gita Rajan som 11-åring.

– Det här är min uppdragsgivare. Hon är tittar uppfodrande på mig och säger att nu är du vuxen, lös det här, säger Gita Rajan.

Drivkraften att hjälpa andra bottnar i egna erfarenheter. Som barn blev hon under flera år utsatt för sexuella övergrepp av en släkting. Hennes drivkraft i dag är att genom information och forskning se till att personer i liknande situation fångas upp och får evidensbaserad hjälp.

Ovanför Gita Rajans skrivbord på Wonsa hänger en bild på henne från när hon var 11 år. – Det här är min uppdragsgivare, säger Gita Rajan.
FOTO: MICKAN PALMQVIST

 

Suzan Gunillasdotter Collins har varit utsatt för grova övergrepp som barn och är idag patient på Wonsa. Hon är en av flera som nominerat Gita till Svenska Hjältar.

 

Ur Aftonbladets artikel om Suzan (läs hela inslaget här);

Fick hjärtflimmer och kramper

Hon beskriver det som att hon skickats runt i en ”vårdcirkus” där hon antingen haft för komplicerad problematik för att få hjälp eller inte bedömts tillräckligt sjuk. Under hela livet har Suzan Gunillasdotter Collins klarat av att jobba trots alla symtom. Men för fyra år sedan kom kraschen.

– Helt plötsligt fungerade ingenting längre. Jag blev sängliggande med hjärtflimmer, svimmade, fick kramper och alla möjliga fysiska symtom, säger hon.

På en psykiatrisk mottagning gjordes en utredning som visade att hon hade mycket kraftig PTSD efter övergreppen hon utsattes för som barn.

– När jag bad om vård för min komplexa PTSD sa de att de inte hade någon sådan på mottagningen. Så då bad jag att de skulle skicka en remiss till Wonsa. Det blev min räddning, säger Suzan Gunillasdotter Collins.

– För mig som hade en så komplex problematik efter övergreppen blev det en räddning att komma till WONSA. När jag träffade Gita Rajan upplevde jag för första gången hopp om att jag faktiskt kunde bli frisk. Och då var jag 54 år. Det var första gången som någon inom sjukvården på riktigt såg mig och vad jag hade kämpat med hela livet, säger Suzan Gunillasdotter Collins.

Suzan Gunillasdotter Collins säger att vården på Wonsa räddade hennes liv.

FOTO: MICKAN PALMQVIST AFTONBLADET

Gita kämpar för oss som inte får hjälp

Suzan Gunillasdotter Collins är en av flera som nominerat läkaren Gita Rajan till Svenska hjältar.

– Gita är en hjälte för att hon ser oss som inte blir sedda, och kämpar för oss som inte får hjälp någon annanstans. Det är helt sjukt att vi inte erbjuds den här typen av specialiserad vård inom landstinget utan att Gita Rajan ska samordna den ideellt. Det jag kan säga är att Gita och terapeuterna på WONSA räddade mitt liv.