Svenska Hjältar – Wonsas Gita Rajan är nominerad till årets vårdhjälte

gita svenska hjältar

Gita Rajan, verksmhetschef och grundare av Wonsa är nominerad i kategorin Årets Vårdhjälte på Aftonbladets gala Svenska Hjältar.

 

Gita Rajan startade Wonsa för snart 5 år sen ur frustrationen över att inte veta vart hon skulle remittera sina patienter som skadats psykiskt efter sexuella övergrepp.

I nästan 5 år har hon slitit för att hjälpa de som utsatts.

 

Ur Aftonbladets artikel om Gita (läs hela inslaget här);

På mottagningen i Gamla stan i Stockholm arbetar hon och andra läkare på ideell basis eftersom kliniken inte är offentligt finansierad och de flesta patienter saknar ekonomisk möjlighet att betala privat.

– För att få ihop det ekonomiskt har jag bland annat kört jourläkarbil på nätterna, jobbat som hyrläkare och app-läkare, säger Gita Rajan.

”Hon är min uppdragsgivare”

På väggen på kliniken i Gamla stan i Stockholm hänger ett foto på Gita Rajan som 11-åring.

– Det här är min uppdragsgivare. Hon är tittar uppfodrande på mig och säger att nu är du vuxen, lös det här, säger Gita Rajan.

Drivkraften att hjälpa andra bottnar i egna erfarenheter. Som barn blev hon under flera år utsatt för sexuella övergrepp av en släkting. Hennes drivkraft i dag är att genom information och forskning se till att personer i liknande situation fångas upp och får evidensbaserad hjälp.

Ovanför Gita Rajans skrivbord på Wonsa hänger en bild på henne från när hon var 11 år. – Det här är min uppdragsgivare, säger Gita Rajan.
FOTO: MICKAN PALMQVIST

”Sjukt att behöva försvara rätten till vård”

Axel C Carlsson, docent i epidemiologi vid Karolinska Institutet leder en forskningsgrupp som utvärderar vårdprogrammet Wonsa arbetar utifrån.

– De preliminära resultaten visar att vi kan få en kraftig minskning av symtom på post traumatiskt stressyndrom redan efter en behandling, skriver Axel C Carlsson.

Behandlingarna som Wonsa arbetar med är strukturerade och protokollbaserade, vilket gör dem enkla att sprida och utvärdera.

Flera hundra personer står i dag i kö för att få hjälp. Majoriteten har utsatts redan som barn, enligt Gita Rajan, och de flesta har upplevt att de inte fått hjälp inom den offentliga vården.

– Vi har en väntetid på ungefär två år för patienter med komplex traumatisering så i höstas tvingades vi stänga väntelistan. På patienternas efterfrågan har vi nu dock en kö till väntelistan, säger hon.

 
 
 

Suzan Gunillasdotter Collins har varit utsatt för grova övergrepp som barn och är idag patient på Wonsa. Hon är en av flera som nominerat Gita till Svenska Hjältar.

 

Ur Aftonbladets artikel om Suzan (läs hela inslaget här);

Fick hjärtflimmer och kramper

Hon beskriver det som att hon skickats runt i en ”vårdcirkus” där hon antingen haft för komplicerad problematik för att få hjälp eller inte bedömts tillräckligt sjuk. Under hela livet har Suzan Gunillasdotter Collins klarat av att jobba trots alla symtom. Men för fyra år sedan kom kraschen.

– Helt plötsligt fungerade ingenting längre. Jag blev sängliggande med hjärtflimmer, svimmade, fick kramper och alla möjliga fysiska symtom, säger hon.

På en psykiatrisk mottagning gjordes en utredning som visade att hon hade mycket kraftig PTSD efter övergreppen hon utsattes för som barn.

– När jag bad om vård för min komplexa PTSD sa de att de inte hade någon sådan på mottagningen. Så då bad jag att de skulle skicka en remiss till Wonsa. Det blev min räddning, säger Suzan Gunillasdotter Collins.

– För mig som hade en så komplex problematik efter övergreppen blev det en räddning att komma till Wonsa. När jag träffade Gita Rajan upplevde jag för första gången hopp om att jag faktiskt kunde bli frisk. Och då var jag 54 år. Det var första gången som någon inom sjukvården på riktigt såg mig och vad jag hade kämpat med hela livet, säger Suzan Gunillasdotter Collins.

Suzan Gunillasdotter Collins säger att vården på Wonsa räddade hennes liv.

FOTO: MICKAN PALMQVIST AFTONBLADET

Gita kämpar för oss som inte får hjälp

Suzan Gunillasdotter Collins är en av flera som nominerat läkaren Gita Rajan till Svenska hjältar.

– Gita är en hjälte för att hon ser oss som inte blir sedda, och kämpar för oss som inte får hjälp någon annanstans. Det är helt sjukt att vi inte erbjuds den här typen av specialiserad vård inom landstinget utan att Gita Rajan ska samordna den ideellt. Det jag kan säga är att Gita och terapeuterna på Wonsa räddade mitt liv.