• Wonsa_Tunnttyg_txt_3000x1000
  • Wonsa_Familjen_txt_3000x1000
  • Wonsa_Bordet_txt_3000x1000

Kort om Wonsa

Genom behandling, forskning och utbildning arbetar vi för en värld utan sexuella övergrepp. Hjärtat i Wonsas verksamhet är vår specialistklinik, där läkare och terapeuter med särskild kunskap om psykologiska skador efter incest och andra sexuella övergrepp möter patienter som utsatts för sexuella övergrepp.

Du som patient är alltid välkommen att kontakta Wonsa direkt, och ingen remiss behövs för det första läkarbesöket. Du når oss enklast genom vår mejl: mottagningen@wonsa.org. Tack vare samarbeten med enskilda vårdgivare kan du få en remiss för traumabehandling inom ramen för högkostnadsskyddet (100 kr eller frikort). Om din vårdcentral inte finns med på listan så kontakta oss här. Vi för hela tiden samtal med nya vårdgivare.

Vi genomför inga gynundersökningar på mottagningen och vi har tyvärr inga akuta tider. Du som har utsatts för en våldtäkt inom de närmsta fyra veckorna får gärna boka en tid till oss, men du bör också gå till en gynekolog så snart som möjligt. För dig som bor i Stockholm rekommenderar vi att du går till Södersjukhusets akutmottagning för våldtagna.

Väntetider
Vi har just nu långa väntetider. Vi vill trots det uppmana patienter som har psykologiska skador efter sexuella övergrepp att kontakta oss av två skäl:

1. För att vi alltid tar emot alla patienter till slut. En köplats hos oss hindrar heller inte att du söker och tar annan vård om du får sådan tidigare.

2. Genom att stå i Wonsas kö bidrar du som patient till att synliggöra problemet med den bristande tillgången till specialiserad vård för människor som har fått psykologiska skador efter sexuella övergrepp.

Väntetiderna är direkt kopplade till avtalsstrukturer med de olika landstingen som vi har i Sverige i dag.  Vill du vara med och bidra till förändring: kontakta oss och ställ dig i vår kö, så bidrar du till att synliggöra den skriande bristen på specialistvård för vår patientgrupp!

Vi beklagar väntetiderna och vi arbetar på att få ett avtal så att vi kan minska våra köer!

Vårdgivare som remitterar till Wonsa

Privatägda vårdcentraler i Stockholm som har avtal med Wonsa
Aleris Husläkarmottagning Täby Centrum, Aleris Vårdcentral Björkhagen, Aleris Vårdcentral Järna, Aleris Vårdcentral Järva, Aleris Vårdcentral Nykvarn, Aleris Vårdcentral Stureplan, Aleris Vårdcentral Tyresö, Capio Vårdcentral Vårberg, Din vårdcentral Bagarmossen, Ekerö Vårdcentral, Familjeläkargruppen Odenplan, Fruängen Vårdcentral, Hammarby Sjöstads Husläkarmottagning, Helsa Vårdcentral Hornstull, Husläkarna i Österåker, Huvudsta Vårdcentral, Kalhälls Nya Vårdcentral, Kvartersakuten Serafen, Nynäshamns Vårdcentral, Scania Husläkarmottagning, Sköndals Husläkarmottagning, Sophiahemmets Husläkarmottagning, Stenhamra Hälsocenter, Stockholms Sjukhem, Stureby Vårdcentral, Stuvsta Vårdcentral, Söderdoktorn, Vårdcentralen Hökarängen, Värmdö Vårdcentral, Väsby Läkargrupp, Östra Vårdcentralen

Landstingsägda vårdcentraler i Stockholm – skriver enskilda avtal med Wonsa, per patient
Handen Vårdcentral, Råsunda Vårdcentral, Salems Vårdcentral, Tallhöjdens Vårdcentral, Trollbäckens Vårdcentral
Täby Vårdcentral, Älvsjö Vårdcentral

Psykiatriska mottagningar som har avtal med Wonsa
Psykiatrin i Nyköping och Eskilstuna, Bup Sörmland

Wonsas behandlingsstudie pågår fortfarande och inkluderar dig som utsatts för våldtäkt eller något annat sexuellt övergrepp, klicka på bilden för mer information.

Varmt välkommen att kontakta oss på studie@wonsa.org om du vill delta, eller om du har frågor och funderingar!

23561395_1929977453935130_4114164619967306402_n


Wonsa är en svensk insamlingsstiftelse, har 90-konto och kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll. Wonsa bedriver forskning i samarbete med Karolinska Institutet.

Skänk gärna ett bidrag via:

Plusgiro 90 04 82-1
Swish 123 90 04 821

Tack,  det behövs fler som du.


Frågor och svar


Vilken utbildning har Wonsas terapeuter?

Utöver en grundläggande terapeututbildning så har alla Wonsas terapeuter vidareutbildning inom traumabehandling, och erfarenhet av att arbeta med patienter som har utsatts för sexuella övergrepp. Utöver det genomgår alla terapeuter regelbundet Wonsas interna utbildningar och fortbildningar kring sexuella övergrepp, trauma, PTSD och dissociation.

Var kan jag hitta en Wonsa mottagning?

Vår första mottagning öppnade i mars 2015, och den ligger i Stockholm. Vår ambition är att så snart det är möjligt göra Wonsas traumabehandlingar tillgängliga i fler delar av Sverige. Inledningsvis med en mottagning i norra Sverige och en i södra. För att nå dit behöver vi hjälp av fler människor och organisationer som vill stödja Wonsas sak!

Kan jag arbeta hos er som volontär?

Javisst! Just nu söker vi en erfaren administratör som vill hjälpa oss med ytterligare effektivisering av vår verksamhet. Vi söker också läkare, gynekologer och barnmorskor som vill arbeta i vår volontärlinje och möta utsatta människor på vår läkarmottagning i Gamla Stan i Stockholm. Kontakta oss på info@wonsa.org för mer info.

Vem äger Wonsa?

Wonsa är en insamlingsstiftelse. En stiftelse äger sig själv, och lyder endast under sina egna stadgar. Så ingen annan kan äga Wonsa nu eller i framtiden, vinstutdelningar kan inte göras från stiftelsen och Wonsa kan inte säljas till andra intressenter. Det tycker vi känns bra! Insamlingsstiftelsen äger också ett aktiebolag där till exempel Wonsas mottagning bedrivs. Eventuellt  överskott i aktiebolaget får endast gå tillbaka till Stiftelsen och där återanvändas för att nå Wonsas vision – en värd utan sexuella övergrepp.

Vart går Wonsas överskott?

Allt överskott från utbildning och behandling i Wonsa AB går till Insamlingsstiftelsen Wonsa. Inga medel får delas ut från stiftelsen annat än till att stödja det Wonsa gör. I dagsläget går därför alla insamlade medel och överskott från verksamheten till att utveckla verksamheten och till att finansiera fler traumabehandlingar – eftersom dagens struktur inom landstinget inte finansierar dessa fullt ut.
Talande siffror om våra patienter
80 % av våra patienter fick ingen hjälp när de berättade om övergreppen första gången
80 % av våra patienter har försökt få hjälp innan de kom till Wonsa
70 % av våra patienter var 11 år eller yngre när övergreppen hände
30 % av våra patienter väntade i 15 år eller mer innan de berättade för någon om övergreppet
30 % av våra patienter har försökt ta sitt liv minst en gång innan de fyllt 18 år
20 % av våra patienter blev utsatta för övergrepp i 10 år eller mer
20 % av våra patienter har under perioder i livet inte haft tillgång till minnen om övergreppen

Svensk Insamlingskotroll

Läs om vad som händer i och omkring Wonsa

Se alla inlägg