• Wonsa_Tunnttyg_txt_3000x1000
  • Wonsa_Familjen_txt_3000x1000
  • Wonsa_Bordet_txt_3000x1000

Kort om Wonsa

Wonsa är en svensk insamlingsstiftelse, med 90-konto. Vår vision är en värld utan sexuella övergrepp.
Genom behandling, forskning och utbildning skapar vi förutsättningar för individer att läka från konsekvenserna av sexuella övergrepp, och för samhället att förebygga att nya övergrepp sker.

Hjärtat i Wonsas verksamhet är vår specialistklinik, där  läkare och terapeuter med särskild kunskap om incest och andra sexuella övergrepp möter patienter som utsatts för övergrepp, i barndomen eller i vuxenlivet.
Till oss kan du komma som barn eller som vuxen.

De patientavgifter och avtal vi har med vårdcentraler täcker idag knappt 30% av våra kostnader. Resterande kostnader täcks av gåvor och volontärarbete.
I väntan på en full offentlig finansiering behöver vi all hjälp vi kan få för att fortsätta hjälpa.
Skänk gärna ett bidrag via:
Plusgiro 90 04 82-1
Swish 123 90 04 821

Tack,  det behövs fler som du.
Frågor och svar


Vilken utbildning har Wonsas terapeuter?

Utöver en grundläggande terapeututbildning så har alla Wonsas terapeuter vana att arbeta med frågor som rör sexuella övergrepp och våld. De har dessutom alltid vidareutbildning i en eller flera av de traumabehandlingstekniker som Wonsa använder sig av: EMDR, Lifepsan Integration och Somatic Experience.

Var kan jag hitta en Wonsa mottagning?

Vår första mottagning öppnade i mars 2015, och den ligger i Stockholm. Vår ambition är att så snart det är möjligt göra Wonsas traumabehandlingar tillgängliga i fler delar av Sverige. Inledningsvis med en mottagning i norra Sverige och en i södra. För att nå dit behöver vi hjälp av fler människor och organisationer som vill stödja Wonsas sak!

Har min vårdcentral avtal med Wonsa?

Idag har vi avtal med följande vårdcentraler i Stockholm:

Privatägda vårdcentraler i Stockholm:

Aleris Björkhagen Vårdcentral
Aleris Tyresö Vårdcentral
Capio Farsta Vårdcentral
Capio Gullmarsplan Vårdcentral
Din vårdcentral Bagarmossen
Ekerö Vårdcentral
Familjeläkargruppen Odenplan
Hammarby Sjöstads Husläkarmottagning
Helsa Vårdcentral Hornstull
Husläkarna i Österåker
Sköndals Husläkarmottagning
Stureby Vårdcentral
Stuvsta Vårdcentral
Söderdoktorn
To Care Husläkarmottagning Östermalm
Trollbäckens Vårdcentral
Vårdcentralen i Hökarängen

Landstingsägda vårdcentraler i Stockholm:

Salems Vårdcentral
Tallhöjdens Vårdcentral
Täby Vårdcentral

Vi för kontinuerligt samtal med ytterligare vårdcentraler i Stockholm kring avtal. Om din vårdcentral inte finns med på listan så kontakta oss här. Kanske för vi redan samtal med just din vårdcentral.

Kan jag arbeta hos er som volontär?

Javisst! Just nu söker vi en erfaren administratör som vill hjälpa oss med ytterligare effektivisering av vår verksamhet. Vi söker också läkare, gynekologer och barnmorskor som vill arbeta i vår volontärlinje och möta utsatta människor på vår läkarmottagning i Gamla Stan i Stockholm. Kontakta oss på info@wonsa.org för mer info.

Vem äger Wonsa?

Wonsa är en insamlingsstiftelse. En stiftelse äger sig själv, och lyder endast under sina egna stadgar. Så ingen annan kan äga Wonsa nu eller i framtiden, vinstutdelningar kan inte göras från stiftelsen och Wonsa kan inte säljas till andra intressenter. Det tycker vi känns bra! Insamlingsstiftelsen äger också ett aktiebolag där till exempel Wonsas mottagning bedrivs. Eventuellt  överskott i aktiebolaget får endast gå tillbaka till Stiftelsen och där återanvändas för att nå Wonsas vision – en värd utan sexuella övergrepp.

Vart går Wonsas överskott?

Allt överskott från utbildning och behandling i Wonsa AB går till Insamlingsstiftelsen Wonsa. Inga medel får delas ut från stiftelsen annat än till att stödja det Wonsa gör. I dagsläget går därför alla insamlade medel och överskott från verksamheten till att utveckla verksamheten och till att finansiera fler traumabehandlingar – eftersom dagens struktur inom landstinget inte finansierar dessa fullt ut.

Talande siffror


Nedan kan du följa hur långt vi kommit i vårt nuvarande mål – att ha utbildat totalt 300 läkare och genomfört 2000 psykologiska traumabehandlingar i Sverige.


Läkare
80%

Traumabehandlingar
65%

 

Svensk Insamlingskotroll

Läs om vad som händer i och omkring Wonsa

Se alla inlägg