• Wonsa_Tunnttyg_txt_3000x1000
  • Wonsa_Familjen_txt_3000x1000
  • Wonsa_Bordet_txt_3000x1000

Kort om Wonsa

Genom behandling, forskning och utbildning arbetar vi för en värld utan sexuella övergrepp. Hjärtat i Wonsas verksamhet är vår specialistklinik, där läkare och terapeuter med särskild kunskap om psykologiska skador efter incest och andra sexuella övergrepp möter patienter som utsatts för sexuella övergrepp.

Vi genomför inga gynundersökningar på mottagningen och vi har tyvärr inga akuta tider. Du som har utsatts för en våldtäkt inom de närmsta fyra veckorna får gärna boka en tid till oss, men du bör också gå till en gynekolog så snart som möjligt. För dig som bor i Stockholm rekommenderar vi att du går till Södersjukhusets akutmottagning för våldtagna.

Patientstopp
Vi har just nu 2 års väntetid till behandling på kliniken och har därför behövt införa patientstopp, vi kan alltså inte ta in några nya patienter just nu.
Vi vet att det är nästan omöjligt att få specialiserad vård efter sexuella övergrepp, och vi tycker att det är fel. Vi uppmanar därför alla som behöver vård att fylla i ett formulär vi skapat för att kunna påvisa det stora behovet.

Till formuläret

 

Om du trots de långa väntetiderna vill ställa dig i kö för behandling, så välkomnar vi dig att mejla vantelista@wonsa.org. Vi kallar alla i turodning så fort vi kan ta in nya patienter. Vi kan inte göra individuella prioriteringar på väntelistan, utan din kötid börjar från det datum då du har skickat ditt mejl. Ibland får vi riktade medel för barn och unga.  Då prioriteras de, så skriv gärna om du eller den du köar för, är under 18 år.

 

Du som varit utsatt för en singelvåldtäkt kan fortfarande få behandling genom vår behandlingsstudie, läs mer här

 

 


Wonsa är en svensk insamlingsstiftelse, har 90-konto och kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll. Wonsa bedriver forskning i samarbete med Karolinska Institutet.

Skänk gärna ett bidrag via:

Plusgiro 90 04 82-1
Swish 123 90 04 821

Tack,  det behövs fler som du.


Frågor och svar


Vilken utbildning har Wonsas terapeuter?

Utöver en grundläggande terapeututbildning så har alla Wonsas terapeuter vidareutbildning inom traumabehandling, och erfarenhet av att arbeta med patienter som har utsatts för sexuella övergrepp. Utöver det genomgår alla terapeuter regelbundet Wonsas interna utbildningar och fortbildningar kring sexuella övergrepp, trauma, PTSD och dissociation.

Var kan jag hitta en Wonsa mottagning?

Vår första mottagning öppnade i mars 2015, och den ligger i Stockholm. Vår ambition är att så snart det är möjligt göra Wonsas traumabehandlingar tillgängliga i fler delar av Sverige. Inledningsvis med en mottagning i norra Sverige och en i södra. För att nå dit behöver vi hjälp av fler människor och organisationer som vill stödja Wonsas sak!

Kan jag arbeta hos er som volontär?

Javisst! Just nu söker vi en erfaren administratör som vill hjälpa oss med ytterligare effektivisering av vår verksamhet. Vi söker också läkare, gynekologer och barnmorskor som vill arbeta i vår volontärlinje och möta utsatta människor på vår läkarmottagning i Gamla Stan i Stockholm. Kontakta oss på info@wonsa.org för mer info.

Vem äger Wonsa?

Wonsa är en insamlingsstiftelse. En stiftelse äger sig själv, och lyder endast under sina egna stadgar. Så ingen annan kan äga Wonsa nu eller i framtiden, vinstutdelningar kan inte göras från stiftelsen och Wonsa kan inte säljas till andra intressenter. Det tycker vi känns bra! Insamlingsstiftelsen äger också ett aktiebolag där till exempel Wonsas mottagning bedrivs. Eventuellt  överskott i aktiebolaget får endast gå tillbaka till Stiftelsen och där återanvändas för att nå Wonsas vision – en värd utan sexuella övergrepp.

Vart går Wonsas överskott?

Allt överskott från utbildning och behandling i Wonsa AB går till Insamlingsstiftelsen Wonsa. Inga medel får delas ut från stiftelsen annat än till att stödja det Wonsa gör. I dagsläget går därför alla insamlade medel och överskott från verksamheten till att utveckla verksamheten och till att finansiera fler traumabehandlingar – eftersom dagens struktur inom landstinget inte finansierar dessa fullt ut.
Talande siffror om våra patienter
80 % av våra patienter fick ingen hjälp när de berättade om övergreppen första gången
80 % av våra patienter har försökt få hjälp innan de kom till Wonsa
70 % av våra patienter var 11 år eller yngre när övergreppen hände
30 % av våra patienter väntade i 15 år eller mer innan de berättade för någon om övergreppet
30 % av våra patienter har försökt ta sitt liv minst en gång innan de fyllt 18 år
20 % av våra patienter blev utsatta för övergrepp i 10 år eller mer
20 % av våra patienter har under perioder i livet inte haft tillgång till minnen om övergreppen

Svensk Insamlingskotroll

Läs om vad som händer i och omkring Wonsa

Se alla inlägg