• Wonsa_Tunnttyg_txt_3000x1000
  • Wonsa_Familjen_txt_3000x1000
  • Wonsa_Bordet_txt_3000x1000

Kort om Wonsa

Genom behandling, forskning och utbildning arbetar vi för en värld utan sexuella övergrepp. Hjärtat i Wonsas verksamhet är vår specialistklinik, där  läkare och terapeuter med särskild kunskap om incest och andra sexuella övergrepp möter patienter som utsatts för övergrepp, i barndomen eller i vuxenlivet.

Du som patient är alltid välkommen att kontakta Wonsa direkt, och ingen remiss behövs för det första läkarbesöket. Du når oss enklast genom vår mejl: mottagningen@wonsa.org. Tack vare samarbeten med enskilda vårdgivare kan du få en remiss för traumabehandling inom ramen för högkostnadsskyddet (100 kr eller frikort). Om din vårdcentral inte finns med på listan så kontakta oss här. Vi för hela tiden samtal med nya vårdgivare.

Om du är 15 år eller äldre och har varit med om en enstaka våldtäkt, så är du välkommen att delta i en studie som kliniken genomför tillsammans med Karolinska Institutet. Mejla oss på studie@wonsa.org så får du mer information!

Vårdgivare som remitterar till Wonsa

 

Privatägda vårdcentraler i Stockholm som har avtal med Wonsa
Aleris Vårdcentral Björkhagen, Aleris Vårdcentral Järna, Aleris Vårdcentral Nykvarn, Aleris Vårdcentral Stureplan, Aleris Vårdcentral Tyresö, Capio Vårdcentral Farsta, Capio Vårdcentral Gullmarsplan, Capio Vårdcentral Vårberg, Din vårdcentral Bagarmossen, Ekerö Vårdcentral, Familjeläkargruppen Odenplan, Fruängen Vårdcentral, Hammarby Sjöstads Husläkarmottagning, Helsa Vårdcentral Hornstull, Husläkarmottagningen Sophiahemmet, Husläkarna i Österåker, Kvartersakuten Serafen, Kalhälls Nya Vårdcentral, Sköndals Husläkarmottagning, Stureby Vårdcentral, Stuvsta Vårdcentral, Söderdoktorn, Vårdcentralen Hökarängen, Värmdö Vårdcentral

Landstingsägda vårdcentraler i Stockholm – skriver enskilda avtal med Wonsa, per patient
Råsunda Vårdcentral, Salems Vårdcentral, Tallhöjdens Vårdcentral, Trollbäckens Vårdcentral
Täby Vårdcentral

Psykiatriska mottagningar som har avtal med Wonsa
Psykiatrin i Nyköping och Eskilstuna, Bup Sörmland

 


Wonsa är en svensk insamlingsstiftelse, har 90-konto och kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll. Wonsa bedriver forskning i samarbete med Karolinska Institutet.

Skänk gärna ett bidrag via:

Plusgiro 90 04 82-1
Swish 123 90 04 821

Tack,  det behövs fler som du.


Frågor och svar


Vilken utbildning har Wonsas terapeuter?

Utöver en grundläggande terapeututbildning så har alla Wonsas terapeuter vana att arbeta med frågor som rör sexuella övergrepp och våld. De har dessutom alltid vidareutbildning i en eller flera av de traumabehandlingstekniker som Wonsa använder sig av: EMDR, Lifepsan Integration och Somatic Experience.

Var kan jag hitta en Wonsa mottagning?

Vår första mottagning öppnade i mars 2015, och den ligger i Stockholm. Vår ambition är att så snart det är möjligt göra Wonsas traumabehandlingar tillgängliga i fler delar av Sverige. Inledningsvis med en mottagning i norra Sverige och en i södra. För att nå dit behöver vi hjälp av fler människor och organisationer som vill stödja Wonsas sak!

Vilka vårdgivare har avtal med Wonsa?

Idag har vi avtal med följande vårdgivare:

Vi kan nu ta emot remisser från samtliga psykiatriska mottagningar

Privatägda vårdcentraler i Stockholm

Aleris Vårdcentral Björkhagen
Aleris Vårdcentral Järna
Aleris Vårdcentral Tyresö
Capio Vårdcentral Farsta
Capio  Vårdcentral Gullmarsplan
Din vårdcentral Bagarmossen
Ekerö Vårdcentral, Praktikertjänst
Familjeläkargruppen Odenplan
Fruängen Vårdcentral, Praktikertjänst
Hammarby Sjöstads Husläkarmottagning
Helsa Vårdcentral Hornstull
Hurläkarmottagningen Sophiahemmet
Husläkarna i Österåker
Kallhälls Nya Vårdcentral
Kvartersakuten Serafen
Sköndals Husläkarmottagning
Stureby Vårdcentral, Praktikertjänst
Stuvsta Vårdcentral
Söderdoktorn
Vårdcentralen Hökarängen
Värmdö Vårdcentral

 

Landstingsägda vårdcentraler i Stockholm – skriver enskilda avtal per patient

Råsunda Vårdcentral
Salems Vårdcentral
Tallhöjdens Vårdcentral
Trollbäckens Vårdcentral
Täby Vårdcentral

 

Vi för kontinuerligt samtal med ytterligare vårdcentraler i Stockholm kring avtal. Om din vårdcentral inte finns med på listan så kontakta oss här. Kanske för vi redan samtal med just din vårdcentral.

Kan jag arbeta hos er som volontär?

Javisst! Just nu söker vi en erfaren administratör som vill hjälpa oss med ytterligare effektivisering av vår verksamhet. Vi söker också läkare, gynekologer och barnmorskor som vill arbeta i vår volontärlinje och möta utsatta människor på vår läkarmottagning i Gamla Stan i Stockholm. Kontakta oss på info@wonsa.org för mer info.

Vem äger Wonsa?

Wonsa är en insamlingsstiftelse. En stiftelse äger sig själv, och lyder endast under sina egna stadgar. Så ingen annan kan äga Wonsa nu eller i framtiden, vinstutdelningar kan inte göras från stiftelsen och Wonsa kan inte säljas till andra intressenter. Det tycker vi känns bra! Insamlingsstiftelsen äger också ett aktiebolag där till exempel Wonsas mottagning bedrivs. Eventuellt  överskott i aktiebolaget får endast gå tillbaka till Stiftelsen och där återanvändas för att nå Wonsas vision – en värd utan sexuella övergrepp.

Vart går Wonsas överskott?

Allt överskott från utbildning och behandling i Wonsa AB går till Insamlingsstiftelsen Wonsa. Inga medel får delas ut från stiftelsen annat än till att stödja det Wonsa gör. I dagsläget går därför alla insamlade medel och överskott från verksamheten till att utveckla verksamheten och till att finansiera fler traumabehandlingar – eftersom dagens struktur inom landstinget inte finansierar dessa fullt ut.

Talande siffror om våra patienter
80 % av våra patienter fick ingen hjälp när de berättade om övergreppen första gången
80 % av våra patienter har försökt få hjälp innan de kom till Wonsa
70 % av våra patienter var 11 år eller yngre när övergreppen hände
30 % av våra patienter väntade i 15 år eller mer innan de berättade för någon om övergreppet
30 % av våra patienter har försökt ta sitt liv minst en gång innan de fyllt 18 år
20 % av våra patienter blev utsatta för övergrepp i 10 år eller mer
20 % av våra patienter har under perioder i livet inte haft tillgång till minnen om övergreppen

Svensk Insamlingskotroll

Läs om vad som händer i och omkring Wonsa

Se alla inlägg