UR play

TITEL INNEHÅLL
Barn som brottsoffer - Stopp! Min kropp! Föreläsning · 1 tim 7 min

Jannes Grudin, psykolog på Rädda barnen, talar om kampanjen och boken "Stopp! Min kropp!". Hur kan man prata om sexuella övergrepp utan att det blir pinsamt och gör mer skada än nytta? Anna Frenning, projektledare på Rädda barnen, är med och svarar på frågor. Från Internationella brottsofferdagen (IBD) 2014. Tema: Barn som brottsoffer. Inspelat den 21 februari på Norra Latin i Stockholm. Arrangör: Brottsoffermyndigheten.
Barn som brottsoffer - Så påverkas ett barn av trauman Föreläsning · 48 min  Dag Ø Nordanger är doktor i klinisk psykologi och specialist i klinisk psykologi för barn och unga. Han säger att ett sätt att tänka kring barn som brottsoffer är att inte tänka diagnoser, utan tänka anknytning och beröring för att nå fram till barnet och stötta barnets obehag. Orden och intonationen den vuxna använder lagras i barnet för vad som behövs för att få det bra. Från Internationella brottsofferdagen (IBD) 2014. Tema: Barn som brottsoffer. Inspelat den 21 februari på Norra Latin i Stockholm. Arrangör: Brottsoffermyndigheten.
Barnaministeriet dokumentär - Bortom allt rimligt tvivel Varje år utsätts en stor mängd barn för sexuella övergrepp. I många fall sker övergreppen i hemmen av en nära släkting. Beviskravet är högt och väldigt få åtalas och döms för sexuella övergrepp på barn. Men hur tänker och hur lever en familj vidare efter en friande dom? Vi tar upp den svåra frågan ur ett barnperspektiv.
Barnaministeriet dokumentär - Våldtagen - vad händer sen? Julia och Rebecca har den gemensamma erfarenheten av att ha blivit utsatta för våldtäkt. De har också båda två upplevt hur de blivit misstrodda, förnedrade och bortglömda i mötet med samhället och rättsväsendet efteråt. Vad händer efter att du som ung tjej blivit utsatt för våldtäkt? Hur ser mötet med rättsväsendet ut? Hur går du vidare?
Gör vi skillnad för utsatta barn? - Barndomstrauma påverkar livet Barndomstrauma kan göra dig sjuk som vuxen, det menar läkaren och forskaren Vincent J. Felitti. Han är grundare av studien som kallas ACE (Adverse childhood experiences), som djupgående analyserat 17000 vuxnas barndomsupplevelser. Studien fann att personer med traumatiska händelser i barndomen har en mycket högre risk för självmord, ätstörningar och alkoholism.
Gör vi skillnad för utsatta barn? - Vi behöver prata om sexuella övergrepp Föreläsning · 20 min

Många barn förstår inte att de blivit utsatta för ett övergrepp eller att det är fel. Det menar Åsa Landberg som är psykolog och psykoterapeut och arbetar på Allmänna barnhuset. Information är väldigt viktigt även till små barn som varit med om svåra saker. Här berättar hon om kampanjen "Dags att prata om sexuella övergrepp mot barn", en webbplats som tagits fram med hjälp av barn för barn. Inspelat den 23 maj 2016 på Folkets hus, City Conference Centre, Stockholm. Arrangör: Nordisk förening mot barnmisshandel och omsorgssvikt.
Gör vi skillnad för utsatta barn? - Liten och trygg Föreläsning · 17 min

Brottsoffermyndigheten har tagit fram en webbplats för barn om barns rättigheter och vuxnas skyldigheter. För de allra yngsta finns pedagogiska övningar genom spel och till de något äldre barnen via enklare samtalsguider. Uppdraget är att förse förskolepersonal med pedagogiskt material och en handledning om brott mot barn, berättar projektledare Hanna Netzell. Inspelat den 23 maj 2016 på Folkets hus, City Conference Center, Stockholm. Arrangör: Nordisk Förening mot barnmisshandel och omsorgssvikt.
Gör vi skillnad för utsatta barn? - Barnförhör Föreläsning · 54 min

Hur utför man en bra intervju med barn som varit offer eller vittnen till våld och övergrepp? Linda Cordisco Steele från National children's advocacy center i USA har över 23 år i yrket. Här berättar hon om hur du går tillväga för att få en så korrekt vittneshistoria som möjligt från barn som misstänks vara utsatta för brott. Inspelat den 23 maj 2016 på Folkets hus, City Conference Centre, Stockholm. Arrangör: Nordisk förening mot barnmisshandel och omsorgssvikt.
Gör vi skillnad för utsatta barn? - Hur kan vi hjälpa våldsutsatta barn? Föreläsning · 59 min

När våld är vardag och närhet till föräldrar skapar skräck istället för trygghet. Då gäller det att socialtjänsten och samhället kommer in och stöttar dessa barn, det säger Kjerstin Almqvist, professor och chef inom forskningsenheten på landstinget Värmland. Här listar hon det allra viktigaste utsatta och traumatiserade barn behöver. Inspelat den 24 maj 2016 på Folkets hus, City Conference Center, Stockholm. Arrangör: Nordisk Förening mot barnmisshandel och omsorgssvikt.
Metoo - Vad kan skolan göra? - Förbud och filter - digital kompetens i skolan Föreläsning · 28 min

Hur ska vuxna och skolpersonal kunna förebygga sexuella övergrepp, trakasserier och mobbning som sker på nätet? Ska man införa filter och förbjuda mobiltelefoner? Elza Dunkels, docent i pedagogiskt arbete vid Umeå universitet, tycker att det är fel väg att gå. Här talar hon om hur vår teknik- och barnsyn är sammankopplad med moralism och om hur vi påverkas av olika "mediepaniker". Hon ger också råd om hur vuxna kan prata med barn och unga om vad de gör på nätet. Inspelat den 14 februari 2018 på Norra Latin i Stockholm. Arrangör: RFSU.
Metoo - Vad kan skolan göra? - Sexuella trakasserier och skolans ansvar Föreläsning · 19 min

Skolinspektionen har konstaterat att det finns brister i hur skolan kopplar ihop värdegrundsarbetet med sex- och samlevnadsundervisningen. Teresa Fernándes Long, undervisningsråd på Skolverket, lyfter fram områden som skolans ledning och anställda måste arbeta med för att förbättra sexualundervisningen och göra den mer inkluderande. Hon talar bland annat om vikten av ett normmedvetet förhållningssätt för att bygga tillitsfulla relationer. Inspelat den 14 februari 2018 på Norra Latin i Stockholm. Arrangör: RFSU.
Metoo - Vad kan skolan göra? - Dags att prata om sexuella övergrepp Föreläsning · 17 min

Undersökningar har visat att barn vill att skolan ska ge dem information om sexuella kränkningar och övergrepp. Så hur ska skolan agera för att möta det önskemålet? Bengt Söderström, handläggare på Stiftelsen Allmänna Barnhuset, presenterar en handledning till skolpersonal som Allmänna Barnhuset har tagit fram tillsammans med barn och unga. Inspelat den 14 februari 2018 på Norra Latin i Stockholm. Arrangör: RFSU.
Sexuella övergrepp mot barn - Läkare: Om barns normala sexualitet

Föreläsning · 58 min

Åsa Kastbom är läkare på BUP, Barn- och ungdomspsykiatrin i Linköping. Hon är doktorand, och tittar som forskare både på sexuella övergrepp och på normal sexualitet. För att veta vad som är ett sexuellt övergrepp måste man veta vad som är normalt, säger hon. Det är viktigt för att i rättegångssammanhang kunna peka på att vissa beteenden inte var normala. Åsa Kastbom ger bland annat några enkla knep för att lära barnen känna vad som är OK och vad som inte är OK. Att lita på en positiv och en negativ magkänsla. När vill jag vara med, och när vill jag inte vara med? Självklart med förhoppningen att denna gränssättning också ska kunna användas om barnet råkar ut för någonting.
Säg till, säg ifrån Förälskelse, sex och sociala medier. Det är superspännande och sjukt nervpirrande. I sina försök att utforska sin sexualitet - och att få uppmärksamhet experimenterar de unga personerna sig fram med hångel, nakenbilder och gruppchattar. Men experimenten går fel, och gränser överskrids. För det finns alltid någon som inte säger till, säger ifrån eller frågar om det går bra.
Tandvård - en utmaning för dem som utsatts för sexuella övergrepp Föreläsning · 23 min

Många som utsatts för sexuella övergrepp lider också av tandläkarskräck och tandvårdssituationen kan påminna om övergreppssituationen. Här berättar forskaren och övertandläkaren Eva Wolf om vanliga problem som kan märkas och vad man som behandlare kan göra. Inspelat den 6 november 2020 på Nöjesteatern, Folkets park i Malmö. Arrangör: Malmö universitet.
Överlevare - sexuellt våld i krig Avsnitt 1 Skam och återupprättelse Vasfije från Kosovo berättar om hur hon utsattes för sexuella övergrepp under kriget i slutet på 1990-talet. Kolbassia från Tchad blev utsatt för sexuella övergrepp som barn av dem som skulle skydda honom. Jill Trenholm, Angela Muvumba Sellström och Maria Eriksson Baaz pratar om sin forskning kring barnsoldater, förövare och hur man kan förebygga sexuellt våld i konflikt. Vi hör även överlevares vittnesmål från olika delar av världen upplästa av Petra Marklund, Yandeh Sallah och Arantxa Alvarez. Programmet är en del av Musikhjälpen 2019.
Överlevare - sexuellt våld i krig Avsnitt 2 Orsak och konsekvens Divine från Kongo-Kinshasa blev utsatt för sexuellt våld av militär, polis och civila. Jill Trenholm berättar om hur sexuellt våld är kopplat till allas vår vardag. Angela Muvumba Sellström och Maria Eriksson Baaz berättar om sin forskning och erfarenheter från möten med överlevare och förövare. Hanna Persson jobbar i konfliktområden och hon berättar om hur man bäst bemöter och hjälper överlevare av sexuellt våld. Vi hör även överlevares vittnesmål från olika delar av världen upplästa av Daniel Riley, Kodjo Akolor, Liban Abshir Mohamed, Linnéa Claeson och Yandeh Sallah. Programmet är en del av Musikhjälpen 2019.