Nyhetsbrev vecka 2

Ny info gällande köerna: väntetiden för behandlingsstart kommer tyvärr att förlängas

 

Vi hoppas att ni haft det bra över jul och nyår trots rådande omständigheter! 

Tre goda nyheter inför 2021

  1. Vi har färdigställt vårt nationella utbildningsmaterial för sjukvårdspersonal. Under våren kommer vi börja sprida information om utbildningen och ni får gärna hjälpa oss att nå ut till så många som möjligt. Mottagningar över hela landet kan dock redan nu anmäla sig genom denna länk: https://www.wonsa.se/utbildning/for-halso-och-sjukvard/
  2. WONSA har nominerats till Guldhjulets pris och gått vidare i den första uttagningen. Tack snälla alla ni som har nominerat oss och kommenterat/motiverat nomineringen på sociala medier!
  3. WONSA har fått ytterligare en studie accepterade för publicering, denna gång i Nordic Journal of Psychiatry. Mer information om denna kommer under våren. 

Över till en tråkigare nyhet

Stockholms Region har genomfört vissa förändringar för primärvården som påverkar vår verksamhet på ett sätt som gör att vi tyvärr måste stänga alla köer igen. Du behåller din plats i kön och det går fortfarande bra att ställa sig i kö, men vi kan för tillfället inte påbörja några nya behandlingar. Anledningen till detta är att vi måste värna om patientsäkerheten för de patienter som har en pågående behandling: de förändrade avtalen är ännu mindre anpassade efter vår verksamhet och det gör att det inte finns utrymme för att fortsätta med nyintag av patienter just nu.

För dig som går i behandling 

Det här innebär inte några förändringar i den faktiska behandlingen, däremot kommer du och din behandlare att behöva göra några små administrativa förändringar från och med 1 februari 2021. Du kommer att få information om detta från din behandlare. Om du som går i behandling har ytterligare frågor så kan du i första hand vända dig till din behandlare med dessa.

För dig som står i kö 

Det här innebär tyvärr att väntetiden för behandlingsstart förlängs. Vi vill understryka att vi kommer att arbeta intensivt för att uppmärksamma hur otillräcklig och sårbar situationen är, och att det pågår ett konstant arbete för att öka tillgången till vård för sexualbrottsutsatta. 

Informationen kommer att läggas ut på hemsida och sociala medier i början på denna vecka och det kommer även att publiceras en debattartikel, en namninsamling och en längre intervju. Vår förhoppning är att påverka regeringen i riktning mot att verkställa sina löften från 2019 om att göra fler mottagningar för sexualbrottsutsatta tillgängliga. Vi vill därför be er som orkar och vill att sprida kommande uppdateringar och publikationer som läggs ut på WONSAS hemsida, Facebook, Instagram och Linkedin för att skapa opinion och för att hjälpa oss att nå ut till beslutsfattarna.

Uppdateringar kommer att ske löpande vid ny information så håll utkik i nyhetsbrev, på hemsidan och/eller på våra sociala medier. 

Vi vill önska er alla en god fortsättning!

Varma hälsningar,

Team WONSA

Är du i behov av stöd?

Här hittar du länkar till stödverksamheter:

Här finns mer stöd

Blir du fortfarande utsatt?

Du kan även kontakta Patientföreningen Medusa som har aktuell information om var du kan hitta hjälp, samt hur du kan förbereda dig så att det blir enklare för dig att våga be om, och också få hjälp. Patientföreningen samlar alla som tycker att vården för de som utsatts för sexuella övergrepp behöver bli bättre, och varje medlem ökar patientföreningens möjlighet att påverka. Om du vill - gå med du också! Ditt medlemskap kommer att göra skillnad. 

Pga minskade resurser har vi tyvärr svårare att svara i telefonen just nu. Om du har möjlighet får du gärna maila ditt ärende till info@wonsa.org istället så hjälper vi dig därifrån.