Här finns mer stöd

Det är lätt att tro att du är helt ensam. Det är du inte. Att vända sig till stödorganisationer för att träffa andra som varit utsatta brukar vara skönt och ha en starkt läkande effekt. I det mötet blir det tydligt att det inte var ditt fel och att du är långt ifrån ensam. Här hittar du några av de många stödorganisationer som finns: 

 

Rise

Riksföreningen mot incest och andra sexuella övergrepp i barndomen (Rise), är en ideell förening som startade 1981. Rise erbjuder stöd till vuxna som har utsatts för sexuella övergrepp som barn.

Rise har en stödtelefon och en stödchatt som är öppen under särskilda tider varje vecka och en stödmail som du kan kontakta utan att vara medlem. Du kan också bli medlem, och du får då möjlighet att delta i föreningens stödgrupper (fysiska och digitala), föreläsningar, caféverksamhet, kurser och läger.

 

nxtME

nxtME är en ideell organisation som erbjuder kostnadsfritt stöd och hjälp för den som varit eller är utsatt för sexuella övergrepp i barndomen och incest. nxtME tar emot stödsökande från hela landet men har verksamhet i Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Dalarna, Värmland och Gävleborg. nxtME erbjuder bland annat samtalsgrupper, stödlinje och chatt. Du kan också få en stödperson som kan hjälpa genom att finnas med som personligt stöd vid besök som kan vara obehagliga, t ex till vården, polisen och rättsväsendet.

 

ATSUB

Föreningen Anhöriga till sexuellt utnyttjade barn (ATSUB) har funnits sedan 1993. Grundaren Birgitta Holmberg startade upp föreningen då hon insåg hur lite stöd som faktiskt fanns för anhöriga till utsatta barn i samhället. Stödverksamheten började med en telefon i en källare och har utvecklats till den verksamhet den är idag – en verksamhet med fokus på att stötta anhöriga och deras barn men även ungdomar och unga vuxna som varit utsatta.

 

Nationellt Centrum för Kvinnofrid

Nationellt Centrum för Kvinnofrid driver Kvinnofridsmottagningen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen.
Till kvinnofridsmottagningen kan du som har utsatts för våld, hot eller sexuella övergrepp komma för att få hjälp och stöd.

 

Ersta Hopp

Ersta Hopp är en del av Ersta Diakoni som vänder sig personer över 18 år som har varit utsatta för sexuella övergrepp under uppväxten. De erbjuder enskilda samtal och strukturerade samtal i grupp med tydliga teman. Samtalen leds av professionellt utbildad personal med lång erfarenhet.

 

Blir du fortfarande utsatt?

Klicka här