Debatt: Så skyddar vi mot sexuell exploatering

Ny debattartikel i Dagens Arena

Idag publicerades en debattartikel i Dagens Arena, baserad på det samtal WONSA hade tillsammans Child10, Utan Skyddsnät, Inte Din Hora och Merly Åsbogård på Instagram Live under internationella kvinnodagen.
Artikeln innehåller en önskelista till politiker på åtgärder vi anser krävs för att skydda och stödja utsatta i kommersiell sexuell exploatering.
Enligt rapporten Trafficking in persons 2020 av UNODC är 95 procent av de som utsätts för människohandel för sexuell exploatering flickor och kvinnor. I en kartläggning av Child10, Ellencentret och Inte din Hora kunde vi se att det stöd de utsatta möts av i Sverige idag är bristfälligt.
Tillsammans har vi som undertecknar denna debattartikel lång och bred erfarenhet både av att själva ha sökt stöd för utsatthet men också att bedriva stöd och vård till dem som utsätts.
Vi kräver nu en omfattande reform av stödet till dem som utsätts för olika former av kommersiell sexuell exploatering genom: ett nationellt center, fungerade sexualundervisning i skola och yrkesutbildning samt genom stärkt lagstiftning.

Läs artikeln i sin helhet här