NorA

Vi utvecklar just nu en modell för att ungdomar och andra som utsatts för ett eller två enstaka övergrepp ska få snabb tillgång till behandling över hela landet. 

De som utsätts för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp saknar snabba och enkla vägar till vård. Istället försöker många glömma det som hänt. Tyvärr är det ofta svårt att göra det, och det är vanligt att ångest, sömnsvårigheter, PTSD och ätstörningar istället utvecklas. 

Just nu testar vi processer och flöden för NorAmottagningen på kliniken på Stortorget i Stockholm och vi är även i startgropen för att testa NorA i Göteborg, vilket kommer att ske i början på 2022. NorAmottagningarna riktar sig framförallt till ungdomar, men alla som har utsatts för ett eller några få enstaka övergrepp är välkomna hit, oavsett ålder.

Målsättningen är att det ska vara så lätt att få tillgång till behandling, att man hellre ber om hjälp än låter bli. Så snart vi har tillräckligt med resurser så kommer vi lansera konceptet över hela landet. 

Metoden som används på NorAmottagningen bygger på resultaten från en behandlingsstudie som är genomförd av WONSA i samarbete med Karolinska Institutet (Journal of Interpersonal Violence 2020).

 

Om du vill få hjälp på NorAmottagningen - gör en egenanmälan via denna länk så kontaktar vi dig.

Här kan du läsa om hur några unga personer som deltog i studien upplevde behandlingen. 

Här kan du läsa den publicerade studien.